sunnuntai 21. maaliskuuta 2010

Vivi-Ann Sjögren: Meksikon päiväkirja


Vivi-Ann Sjögren on suomenruotsalainen kirjailija, joka on julkaissut useita matkakertomuksia. Meksikon päiväkirjassa (2001) kirjailija kertoo oleskelustaan Meksikon pääkaupungissa Mexico Cityssä sekä piipahduksistaan muualle Meksikoon ja sen luontoon.

..."Mexico Citylle eivät ole tyypillisiä korkeat tornit eivätkä valtavat patsaat.
Täällä horisonttiin piirtyvät laaksoa ja kaupunkia ympäröivät tulivuoret. Sumusavun tihetessä ne katoavat usvaan, auringon laskun aikaan ne puskevat esiin paksun punertavan ilman läpi, heijastavat valoa, tavallaan myös ikuisuutta."...

..."Tulivuorivyöhyke kulkee suoraan maan poikki. Täällä maailma ei ole vielä valmis. Täällä tulivuoren kartiot kohoavat ihan käsien välistä. Kaikki tuntevatkin tarinan miehestä, joka eräänä päivänä 40-luvulla näki pellollaan pienen maakummun. Se sylki ja sähisi. Kun mies seuraavana päivänä palasi paikalle, siinä oli jo kuuden metrin korkuinen kartio. Pian sen jälkeen seurasi suoranainen purkaus, tulivuori kasvoi kasvamistaan ja laava peitti kylän ja naapurikylät. Nyt voi nähdä vain kirkontornin ylimmän huipun, joka pistää esiin mustasta jähmettyneestä laavamerestä."...

Olen lukenut monia Sjögrenin matkakirjoja ja pidän kovasti hänen tavastaan kirjoittaa ja kertoa elämästään kansan keskuudessa.

..."Arkipäivän ei pääse yhtä helposti kuin turistikohteisiin, sinne ei voi lunastaa pääsylippua. Se ei ole avoinna kello 9-18 eikä suljettu maanantaisin.
Se on herkästi haavoittuva, ja pahimmassa tapauksessa se vetäytyy kokonaan piiloon.
Se on läheistä sukua metsäneläimelle ja pystyy helposti tekeytymään näkymättömäksi, jos sitä lähestyy kiertoajeluesitteet kädessä.
Varsinkaan tungettelua arkipäivä ei siedä"...

Meksikon päiväkirjassa vaeltelet... imet meksikolaisuutta. Ja opit!

..."Vastapäisellä seinällä on ohjeita maanjäristyksen varalta:
Poistukaa kiehuvien patojen ja kahvipannujen läheltä.
Älkää nojatko seiniin, älkää seisoko ikkunoiden luona.
Ryömikää pöydän alle, asettukaa tukevan ovenkarmin alle.
Älkää käyttäkö hissiä.
Älkää liikkuko paljain jaloin.
Ennen kaikkea: pysytelkää rauhallisina."...

Meksikolainen ruoka on vahvasti maustettua ja tulista. Perusruokaa ovat maissiohukaiset eli tortillat, joita voi ostaa kaduilta ja kujilta mitä erilaisimmilla täytteillä.

..."Meksikolainen keittiö nojaa kolmeen pääainekseen: maissiin, chiliin ja papuihin.
Pavut tulevat päivittäin vastaan jossain muodossa: kulhollinen papusoppaa, lusikallinen papusosetta jo aamiaismunakkaan koristeena, ja päivällisellä siltä ei voi kukaan välttyä."...

..."Meksikossa chilejä on niin monen värisiä ja muotoisia ja niin monta eri lajia että jouduin ensimmäisellä torireissullani toteamaan ettei niitä voi kukaan oppia tuntemaan.
Nimiä on jo alunperin paljon, eivätkä ne vähene siitä, että chilit usein vaihtavat väriä ja saavat uuden nimen kun ne kuivataan-tai kasvavat toisessa osassa maata."...

..."Emme ilmoita resepteissä keittoaikoja, koska korkeuserot maassamme ovat suuret", sanotaan keittokirjan johdannossa. Heti ensimmäisenä aamuna tajuan mitä se merkitsee. Olen pannut tulelle täsmälleen samanlaisen espressopannun, jollaista olen käyttänyt yli kolmenkymmenen vuoden ajan sekä Espanjassa että Suomessa. Keittoaika on iskostunut selkäytimeeni, ja tulen aina pannun luo juuri kun kahvi on hurjasti sihisten syöksähtänyt suodattimen läpi. Nyt ei tapahdu mitään. Pelkkä hiljaisuus. Olenko unohtanut sytyttää kaasun? Onko liekki sammunut? Ei. Viimein pannu alkaa pihistä vähän kalvakkaasti, vähän voimattomasti kuin 1800-luvun romaanin sankaritar, joka on pyörtymäisillään pitsinenäliinansa päälle."...

Sjögrenin kirjassa on ruokaohjeita, joihin useimpiin löytyvät ainekset (tai vastaavat) Suomesta. Ruokaohjeet ovat tyypillisen meksikolaisia, hienostelemattomia ja helppoja valmistaa.
Seuraavan, todella helppovalmisteisen ruuan tortillat ja salsan voi ostaa kaupasta valmiina.

..."Juustoburrito:

Peitä vehnätortilla ohuilla, helposti sulavilla juustoviipaleilla tai yhdistä kahta eri juustoa.

Pane toinen tortilla päälle kanneksi.
Paista teflonpannussa vähässä rasvassa, käännä kun alapuoli alkaa ruskistua.
Tarjoa punaisen tai vihreän salsan kera.
Entä, jos pistäisi sen mikroon?"...


Vivi-Ann Sjögrenin teos on hyväksyvän, mutta realistisen ihmisen näkökulma erilaiseen kulttuuriin.

..."Yhä useammin törmään asioihin, jotka hämmästyttävät minua.
Totta kai minulla oli tullessani ennakkokäsityksiä, muutenhan en voisi hämmästyä. Usein hämmästelen täkäläistä puhtautta. Uusi linja-autoasema on kuin jonkin puhdistusaineen televisiomainos. Siivouspartiot ovat jatkuvasti liikkeellä, aseman valkoiselta marmorilattialta voisi vaikka syödä."...

..."Ne, jotka noudattavat perinteistä elämäntapaa, saavat elantonsa maanviljelyksestä, metsästyksestä ja kalastuksesta.
He kasvattavat maissia, papuja, kurpitsaa, chiliä, jukka-palmua, bataattia, banaaneja, ananasta, mangoa, maapähkinöitä, sokeriruokoa, sipulia ja tomaatteja jne. He pitävät kanoja, peltopyitä ja mehiläisiä ja metsästävät kauriita, villisikoja, tapiireja, tepezcuincleja (pieniä koiraeläimiä), apinoita ja lintuja. Lisäksi he keräävät kasveja, juuria, villihedelmiä, sieniä, siemeniä, lehtiä ja varsia, syötävää kaarnaa-ruuaksi, lääkkeeksi, rakennustarvikkeiksi tai valmistaakseen käyttöesineitä."...

Lukemismatkailun nautinto on myös Sjögrenin kauneimpana pitämäni teos "Saharan aamut ja illat". Kirja, joka hiekkamyrskyineen elää edelleen mielessäni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti